BG

Nema više zatamnjenja šoferšajbne

Vozači u Srbiji će od 4. maja morati da poštuju nove propise u saobraćaju koji se odnose na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta, zatamnjenost stakala u vozilu i poziciju volana. U suprotnom, njihova vozila biće proglašena tehnički neispravnima, a rizikuju i visoke novčane kazne (do 600.000 dinara za pravna lica), nove kaznene poene, pa i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca.

Prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno jer će, u suprotnom, vozilo biti tehnički neispravno. Ovo, međutim, ne važi za vozila državnih organa. Bočna stakla za vozača i suvozača moći će da budu zatamnjena do 30 odsto, ali moraju da imaju odgovarajuće ateste, što podrazumeva i da stepen refleksije stakala na vozilu ne sme da prelazi 15 odsto kako ne bi zaslepljivala druge vozače. Ostala stakla nemaju limit kada je reč o zatamnjenju.
Svi vozači koji žele da provere stepen zatamnjenosti stakala to mogu da urade u bilo kojoj instituciji ovlašćenoj za davanje atesta, a to su, na primer, Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije ili Mašinski fakultet. Cena atesta za sva stakla je 2.400 dinara.

Tekst je preuzet iz dnevnih novina Blic